Tweet
Επιλέξτε γλώσσα: Ελληνικά English

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Ποιούς αφορά το πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταικών σε κτίρια;

Αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 κιλοβάτ (KWp) στο δώμα ή τη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα.

Ποιές είναι οι προυποθέσεις για να ενταχθώ στο καθεστώς κινήτρων;

Τρεις είναι οι προϋποθέσεις:

1. Να έχετε μετρητή της ΔΕΗ στο όνομά σας (ή στον κοινόχρηστο λογαριασμό της πολυκατοικίας αν επιλεγεί η συλλογική εγκατάσταση).

2. Αν είστε οικιακός καταναλωτής, να καλύπτετε μέρος των αναγκών σας σε ζεστό νερό από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. ηλιακό θερμοσίφωνα, βιομάζα, γεωθερμική αντλία θερμότητας), και

3. Αν είστε επιχείρηση, να μην έχετε πάρει κάποια άλλη επιδότηση για το φωτοβολταϊκό από εθνικά ή κοινοτικά προγράμματα.

Πόσο χώρο χρειάζομαι για την εγκατάσταση ενός συστήματος;

Κατ’ αρχήν ο χώρος θα πρέπει να είναι ασκίαστος και, ει δυνατόν, τα φωτοβολταϊκά θα πρέπει να βλέπουν το νότο και να έχουν μια κλίση κοντά στις 30 μοίρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό (αν δηλαδή η στέγη σας σκιάζεται ή ο προσανατολισμός της δεν είναι νότιος), το φωτοβολταϊκό σας θα έχει μειωμένη απόδοση, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν είναι βιώσιμη οικονομικά η επένδυσή σας. Το πόσα τετραγωνικά μέτρα χρειάζεστε, εξαρτάται από το χώρο εγκατάστασης (δώμα ή κεκλιμένη στέγη) και από την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών που θα επιλέξετε. Σε ένα δώμα, για παράδειγμα, θα χρειαστείτε χοντρικά περί τα 12-15 τετραγωνικά μέτρα για κάθε κιλοβάτ, ενώ σε μια κεραμοσκεπή 7-10 τ.μ. Στις υπηρεσίες της εταιρίας μας συμπεριλαμβάνεται ο ακριβείς υπολογισμός του χώρου που χρειάζεστε.

Θα πουλάω όλο το ηλιακό ρεύμα που θα παράγω στη ΔΕΗ ή μόνο την περίσσεια;

Όλη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε γι’ αυτή με 49,5 λεπτά την κιλοβατώρα (0,495 €/kWh), τιμή που είναι εγγυημένη για 25 χρόνια. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα (περίπου 10-12 λεπτά την κιλοβατώρα). Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει ένα νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια.

Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250€ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 100€, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 150€, ποσό που θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Θα πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας ότι ενώ οι τρέχουσες συμβάσεις ισχύουν για 25 χρόνια με την τρέχουσα τιμή, κάθε εξάμηνο μόνο για τις νέες συμβάσεις υπάρχει μείωση κατά 5% της προηγούμενης. Αποφασίστε λοιπόν όσο το δυνατόν συντομότερα για να επωφεληθείτε.

Τιμές Πώλησης Ηλιακής Ενέργειας

Τι έχω να κερδίσω από την εγκατάσταση;

Η εγκατάσταση ενός φωτοβολταικου συστήματος είναι μια επένδυση με σίγουρη και μεγάλη απόδοση. Συνεπώς έχετε να κερδίσετε ένα επιπλέον εισόδημα καθώς συμβάλλετε και στην σωτηρία του πλανήτη μας.

Αν είμαι οικιακός καταναλωτής πρέπει να ανοιξω βιβλία στην εφορία;

Όχι.

Ο οικιακός μικροπαραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται πλέον επιτηδευματίας και δεν υποχρεούται σε άνοιγμα φορολογικών βιβλίων και στοιχείων.

Η απόδοση του συστήματος είναι εγγυημένη;

Ναι διότι η εγκατάσταση μελετάται λεπτομερώς από τους μηχανικούς μας και λαμβάνουμε υπόψη μας κάθε παράμετρο που θα μπορούσε να επηρεάσει την απόδοση του συστήματος.

Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταικών;

Όχι, γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν 'ρουφάνε' την γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν την ακτινοβολία που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Αντίθετα η σκίαση που παρέχουν στην συγκεκριμένη επιφάνεια δημιουργεί ένα επιπλέον στοιχείο θερμικής μόνωσης.

Θα αντέξει η στέγη μου το βάρος των φωτοβολταικών;

Το μέσο βάρος των φωτοβολταϊκών μαζί με τη βάση στήριξης είναι περί τα 20-25 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Συνεπώς, κατά τεκμήριο δεν υπάρχει πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεόδμητα κτίρια, αφού η στέγη σχεδιάζεται για να αντέχει πολύ μεγαλύτερα βάρη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα προηγηθεί έλεγχος για τη στατική επάρκεια της στέγης.

Τι χρειάζεται να κάνω για να ξεκινήσω τη διαδικασία εγκατάστασης στο σπίτι μου;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Στην κορυφή
Βαρνάς Ε.Τ.Ε.
Εμπιστευτείτε μας για την καλύτερη δυνατή εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στο χώρο σας με την υπογραφή και την αξιοπιστία της εταιρίας μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βαρνάς Βασίλειος & ΣΙΑ Ε.Ε.

Αργοναυτών 10
ΤΚ 40200, Ελασσόνα

Τηλέφωνο: +030 2493.024472
Fax: +030 2493.024472
E-mail: vvarnas@hol.gr

Ακολουθήστε μας

Βρείτε μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

Eπισκέψεις: